Dziś przepis na deser, którego wykonanie to sama frajda. Przy tym mini tarty z owocami prezentują się bardzo efektownie, choć ostrzegam, że nie należą do dietetycznych deserów. Spróbujcie sami! Dzięki wydzielonym porcjom nie zjemy więcej niż zamierzamy.
Do przygotowania 8 mini tart (4 większych - średnica 10 cm i 4 mniejszych - średnica 7 cm) potrzebowałam:
Ciasto:
- 100g cukru pudru
- 200g miękkiego masła
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 2 żółtka
Nadzienie:
- pół słoika dżemu owocowego (ja użyłam truskawkowego)
- budyń (proszek, 2 łyżki cukru, 0,5 litra mleka, opcjonalnie masło)
- ulubione owoce (ja wybrałam kiwi, banany i jabłka)
Wykonanie:
1. Mieszamy mąkę i cukier puder.
2. Dodajemy miękkie masło i żółtka.
3. Zagniatamy ciasto, a następnie wałkujemy je.
4. Rozprowadzamy ciasto w foremkach (ja użyłam silikonowych, więc nie musiałam ich dodatkowo smakować tłuszczem).
5. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni (aż ciasto będzie rumiane).
6. W międzyczasie przygotowujemy budyń wg przepisu, aby później zachował zwartą konsystencję można użyć nieco mniej mleka lub w czasie przygotowania roztopić w mleku około 70 g masła.
7. Na upieczonych tartach rozsmarowujemy na dnie dżem truskawkowy (w zależności od wielkości i wysokości tarty 1,5 - 2 łyżki).
8. Na dżemie układamy warstwę z masy budyniowej.
9. Całość ozdabiamy ulubionymi owocami.
Gotowe!
Tarty smakują równie dobrze na ciepło, co schłodzone!
Chcecie być na bieżąco?
Zapraszam Was do obserwowania za pośrednictwem
Instagrama
Facebooka