Spokojnie, to jeszcze nie akcja Halloween :)
Idzie jesień, w związku z czym zaczyna się sezon na dynie. Na chłodne dni, które już niebawem nieuchronnie nadejdą nie ma nic lepszego niż gorąca zupa. Wiadomo, że nic nie syci bardziej niż zupy kremy!
Do przygotowania 4 porcji potrzebowałam:
pół średniej dyni (po obraniu około 900g)
marchewkę
cebulę
szczyptę czosnku granulowanego
2-3 szczypty pieprzu ziołowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
3 szklanki bulionu
Przygotowanie:
1. Dynię myjemy, obieramy, pozbywamy się pestek, a następnie kroimy w kostkę.
2. Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę w kostkę.
3. Wrzucamy warzywa do garnka i podsmażamy na oliwie.
4. Dolewany bulion i doprawiamy całość pieprzem oraz czosnkiem.
5. Gotujemy przez około 30 minut, aż dynia całkowicie rozmięknie.
6. Przecieramy całą zupę na krem przy użyciu blendera.
Gotowe!
Krem najlepiej smakuje ze śmietaną oraz grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Wolicie tradycyjne zupy czy kremy?
Chcecie być na bieżąco ze wszystkim w mojej kuchni, planie treningowym i nie tylko..?
Zapraszam Was serdecznie na