Sezon grzybowy w pełni? Nie mogłam zatem nie podzielić się z Wami przepisem na kotlety z grzybów. To przepis, który poznałam relatywnie niedawno, jako bożonarodzeniowa tradycja, ale całkowicie skradł moje serce.
Warto spróbować kotlecików już teraz, gdy dostępne są świeże składniki. Oczywiście najlepiej
smakują te przygotowane z własnoręcznie zebranych grzybów.
Do przygotowania potrzebowałam:
100g grzybów (najlepsze będą świeże, ale suszone także będą dobre po namoczeniu)
3 duże lub 4 małe jajka
Sucha bułka
Duża cebula
Sól i pieprz do smaku
Oliwa lub olej
Przygotowanie:
W dużym uproszczeniu robimy po prostu kotlety mielone, w których mięso zastępujemy grzybami.
1. Umyte grzyby gotujemy, a po przestudzeniu mielimy przy pomocy robota kuchennego.
2. W międzyczasie podsmażamy lekko posiekaną cebulę.
3. Bułkę namaczamy, tak by wchłonęła wodę.
4. Do grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę oraz jajka.
5. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
6. Mielimy całość, najlepiej przy pomocy robota kuchennego.
7. Z powstałej w ten sposób masy wyrabiamy kotlety średniej wielkości. Można je lekko obtoczyć w bułce tartej.
8. Podsmażamy kotlety na niedużej ilości oliwy. Jeśli macie dobrą patelnię teflonową można zrezygnować z tłuszczu.
Gotowe!
Lubicie grzyby? W jakiej formie najbardziej?
Chcecie być na bieżąco ze wszystkim w mojej kuchni, planie treningowym i nie tylko..?
Zapraszam Was serdecznie na