Dziś przygotowałam dla Was przepis z kategorii "nie chce mi się nic gotować, ale coś jeść trzeba". Nie wymaga on ani dużych nakładów czasu, ani pracy, ani składników. Pomimo swojej prostoty jest on bardzo smaczny i zbilansowany jeśli chodzi o wartości odżywcze. Macie ochotę na makaron z warzywami i fetą?
Do przygotowania jednej porcji potrzebowałam:
- 75 g makaronu pełnoziarnistego
- 250 g warzyw na patelnię (lub jakiejkolwiek innej mrożonki warzywnej)
- 100 g fety w kostkach
- czosnek, pieprz, bazylię
- oliwę z oliwek
Wykonanie jest ekspresowe i bardzo proste:
1. Wstawiamy makaron do wrzącej wody i gotujemy al dente. Jeśli nie płuczecie fety z zalewy przed dodaniem, nie radzę go dodatkowo solić.
2. W międzyczasie kroimy czosnek i podsmażamy na oliwie.
3. Po chwili dodajemy rozmrożone warzywa.
4. W czasie smażenia doprawiamy całość pieprzem i bazylią.
5. Gdy makaron ugotuje się odcedzamy go i zaraz potem wrzucamy na patelnię do pozostałych składników.
6. Mieszamy wszystko dokładnie.
7. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy fetę.
8. Po trzech minutach zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.
Smacznego!
A Wy, macie swoje ulubione ekspresowe dania?
Jeśli chcecie być na bieżąco z moim gotowaniem oraz treningami, zapraszam do polubienia strony na Facebooku