Szacuje się, że w XXI wieku nowotwory będą stanowić najczęstszą przyczynę zgonów. To, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie stanowi już chyba oczywistość dla każdego. Dlatego właśnie coraz więcej doniesień naukowych mówi o wpływie konkretnych składników pokarmowych na rozwój nowotworów w sposób zarówno pozytywny, jak i negatywny.
Jak zatem się chronić?
Ogranicz mięso czerwone
Udowodniono, że spożywanie zarówno zbyt dużej ilości mięsa czerwonego (powyżej 500g tygodniowo), jak i wysokoprzetworzonego lub wędzonego mięsa podnosi ryzyko zachorowania na nowotwór. Z tego względu najlepiej zrezygnować ze zbyt częstego sięgania po te produkty.
Więcej ryb
Jak źródło białka, warto zwrócić się w stronę ryb. Krążące mity o ich wysokim zanieczyszczeniu metalami ciężkimi są mocno przesadzone. Nawet zwiększając spożycie ryb do kilku porcji (3-4 tygodniowo), nadal nie przekraczamy niebezpiecznej granicy zawartości metali ciężkich.
5 porcji warzyw i owoców
Po pierwsze zawierają błonnik, który przyspiesza przesuwanie treści pokarmowej w jelicie, a przez to skraca jego kontakt z naszym organizmem. Po drugie zawierają przeciwutleniacze, które działają ochronnie i zapobiegają procesowi starzenia i nowotworzenia komórek.
Alkohol od święta
Nadmierne spożycie alkoholu (powyżej 45g czystego etanolu) także przyczynia się do rozwoju nowotworów. Jest to najbardziej zaznaczone w przypadku kobiet.
Kawa i herbata nie tylko z rana
Dla odmiany, coraz więcej doniesień mówi o dobrym wpływie zwłaszcza kawy na nasz organizm. Ma to związek przede wszystkim z zawartymi w niej flawonoidami.
A czy Wy stosujecie się do tych zasad?
A może jest coś, z czego nie potrafilibyście zrezygnować w imię zdrowia?
Chcecie być na bieżąco? Zapraszam po inspiracje na mój profil na
Facebook'u TUTAJ oraz
Instagramie TUTAJ.
Tekst na podstawie „Dieta kontra rak” Gazeta Lekarska nr 03/2017
Źródło zdjęć: pixabay.com