Nie lubię, gdy w mojej kuchni coś się marnuje, dlatego pizze i zapiekanki relatywnie często goszczą w moim menu. Przy mojej słabości do włoskiej kuchni, bruschetta to idealna opcja na wizytę niezapowiedzianych gości, zwłaszcza gdy zawartość lodówki raczej nie zachwyca.
Składniki:
chleb do bruschetty lub po prostu suche pieczywo
przecier pomidorowy (kilka łyżek)
ząbek czosnku
szynka parmeńska
suszone pomidory z żurawiną
oliwki
mozarella
oregano
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Przecier pomidorowy mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
2. Na kromkach pieczywa rozsmarowujemy powstałą w ten sposób pastę i układamy pokrojoną w paski mozzarellę.
3. Układamy na wierzchu ulubione dodatki - ja wybrałam szynkę parmeńską, oliwki, suszone pomidory oraz żurawinę.
4. Podpiekamy w piekarniku (najlepiej używając funkcji grillowej lub górnej grzałki) przez 2-3 minuty.
5. Podajemy ze świeżymi ziołami - oregano lub bazylią.
Smacznego!
Po więcej codziennych inspiracji zapraszam na Facebook'a i Instagrama!
Nie lubię, gdy w mojej kuchni coś się marnuje, dlatego pizze i zapiekanki relatywnie często goszczą w moim menu. Przy mojej słabości do włoskiej kuchni, bruschetta to idealna opcja na wizytę niezapowiedzianych gości, zwłaszcza gdy zawartość lodówki rac...
Bruschetta z kaki i mozzarella. Kaki, nazywana też Persymoną to owoc podobny do pomidora, z którego można przygotować np. słodki deser, czy wytrawną sałatkę. Bardzo lubię szybkie i proste dania, do których należy bruschetta, bo bruschetta to inaczej gr...
Przepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie na każdym spotkaniu ze znajomymi. Do [...]
Post...
CZOSNKOWA BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ CZOSNKOWA BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ Składniki: bochenek chleba lub bułki np. typu ciabatta 2 duże pomidory malinowe kilka listków świeżej bazylii 150 g mozzarelli mini 4 i ½ łyżki oleju z ryżu o...
Bruschetta to jedna z najbardziej znanych i lubianych włoskich przekąsek. Jej podstawą jest chrupiące, najczęściej grillowane i jeszcze ciepłe pieczywo, natarte czosnkiem, polane sporą ilością oliwy. Dodatkami zazwyczaj pokrojone w kostkę...
Bruschetta to przepyszna włoska przekąska, którą można jeść na śniadanie, do obiadu, na podwieczorek lub kolację. Bruschetta składa się z kilku bardzo prostych składników, a jej przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Jest luty i ledwie kilka...