Już dawno miał być ten post z przepisem. Ale zawsze było coś ważniejszego, coś, co miałam do roboty. Przez co zdjęcia były, owszem... ale laptop uległ zniszczeniu, przez co kilka przepisów będzie bez zdjęć.
Mam nadzieję, że wkrótce zrobię aktualizację i zdjęcia się pojawią. Ale nie mogę zagwarantować terminu. Zrobię, na pewno. Szczególnie, iż ta zapieknka była pyszna. Idealna na obiad i bardzo prosta w wykonaniu.
Zatem zapraszam do przepisu, niestety bez zdjęcia.
Składniki:20 dag makaronu świderki
10 dag wędzonego boczku
Fix spaghetti bolognese
4 pomidory
2 łyżki bułki tartej
25 dag startego sera żółtego
mielona papryka
pieprz
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:Makaron ugotuj w dużej ilości wody. Wyjmij, przelej zimną wodą, odcedź i odsącz. Pokrój boczek w kostkę, zrumień na patelni, skwarki wyjmij. Sparz pomidory, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Przygotuj sos spaghetti bolognese zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj gorący makaron z skwarkami, połową startego sera, pomidorami oraz przygotowanym sosem. Dopraw papryką i pieprzem. Włóż potrawę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Posyp pozostałym serem i polej tłuszczem z boczku. Piecz w gorącym piekarniku przez 20 minut. Zapiekankę rzymską podawaj posypaną natką pietruszki oraz surówką.
Uwagi:Zapiekanka jest naprawdę smaczna. Nie za ostra (chyba, że dodamy za dużo pieprzu ;) ). Na obiad idealna i nie trzeba się przy niej męczyć. :)