W tym roku z małym opóźnieniem obchodzę urodziny bloga ale jestem z nowym przepisem. Tartę którą Wam pokazuję robiłam już jakiś czas temu ale potrzebny był mi szybki deser i pomyślałam, że jest sezon truskawkowy i tarta będzie idealna. Ja dodałam tylko pół cytryny bo taki smak jest dla mnie i moich bliskich idealny. Polecam
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
75 g masła lub margaryny
1 łyżka stołowa cukru pudru
2 – 3 łyżki stołowe wody
Nadzienie:
250 g twarogu
100 g gęstej kwaśnej śmietany
100 g cukru pudru
Utarta skórka z 1 cytryny
Około 0,5 kg truskawek
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania ciasta. Nagrzej piekarnik do 225 stopni. Dokładnie wymieszaj razem mąkę, masło lub margarynę i cukier, najlepiej w rozdrabniaczu. Dodaj wodę i szybko uformuj ciasto. Ułóż je na płaskiej formie o średnicy mniej więcej 24 cm. Przytwierdź pasek folii aluminiowej dookoła brzegów, tak aby nie odkształciły się one podczas pieczenia. Piecz w środkowej części piekarnika przez 10 – 12 minut, a potem odstaw do schłodzenia. Przygotuj nadzienie. Wymieszaj twaróg, śmietanę, cukier puder oraz skórkę cytrynową aby uzyskać gładki krem. Oczyść truskawki i przekrój je na pół. Wypełnij spód tarty cytrynowym kremem i truskawkami.
Smacznego!!!
#169