inspiracjaSkładniki:
3 jajka
1 baaardzo dojrzały banan
100 g miodu (do smaku)
100 g miękkiego masła klarowanego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
szczypta sproszkowanej wanilii
2 łyżki kakao (ilość według uznania)
50 g mąki kokosowej
Wykonanie:
Do kielicha wysokoobrotowego blendera wbijam jajka, dodaję masło i banana, miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Uwaga - chlapie!
Następnie zmniejszam obroty i nie przerywając miksowania dodaję: cynamon, sodę, ocet, sól, wanilię, kakao i miksuję do połączenia. Wyłączam, smakuję i oceniam ile dodać miodu,
ja dodałam 100 g, ale nie mój smak nie jest wyznacznikiem, miksuję.
Partiami wsypuję mąkę kokosową, mi akurat przypasowało 50 g, jej ilość będzie zależna od wielkości jajek i banana, ciasto musi być gęste, ale też łatwo się wyciągać z kielicha blendera.
Ciasto przekładam do sylikonowej keksówki.
Piekę w 150 st. C funkcja termoobieg ok. 1 godzinę i 15 minut,
do momentu kiedy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Gotowe:))))