Sałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym, to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Jarmuż ma dość twarde liście, ale można je zmiękczyć kwasem cytrynowym. W tym celu listki jarmużu pozbawione łodyg polewa się sokiem z cytryny z odrobiną oleju, a następnie ugniata i masuje.
Sałatkę z surowego jarmużu można również zabrać do szkoły lub pracy. Jeśli rano nie chcecie tracić czasu na jej przygotowanie, wystarczy że wieczorem przygotujecie dressing, zrobicie „jarmużowy masaż” i pokroicie resztę składników. Rano wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i przełożycie do słoiczka. W przeciwieństwie do innych sałatek, tę sałatkę można polać od razu dressigiem, gdyż jarmuż nie jest tak delikatny jak inne sałaty i nie zwiędnie nam do czasu konsumpcji.
http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/03/salatka-z-surowego-jarmuzu-raw-kale-salad-healthy-1170x874.jpg