Makaron z jajkiem. Na pewno wielu z was znany, dla mnie smak dzieciństwa Kiedy mama przygotowywała sos pomidorowy, którego nie znosiłam (wiem byłam niemądra) to specjalnie dla mnie robiła właśnie taki makaron.
Choć to połączenie może wydać się wam trochę dziwne to niemniej gorąco polecam, jest naprawdę pyszne :)
Przepis trochę zmieniłam przede wszystkim dodałam mniej cukru (m.in. u mnie brak cukru wanilinowego). Oczywiście makaron jest też z mąki razowej. Polecam przygotować to danie, kiedy zostanie wam jeszcze trochę makaronu z poprzedniego dnia.
Makaron z jajkiemSkładniki na jedną sporą porcję:
- ok. 80 g makaronu pełnoziarnistego,
- 2 jaja,
- łyżka dowolnego słodziku (ja użyłam stevii), można użyć więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie.
Makaron najpierw gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie już gotowy rozgrzewamy patelnie i wrzucamy go na nią (jeśli nie chcemy aby za bardzo przywierał to dodajemy trochę tłuszczu). Makaron dosładzamy i wbijamy jajka. Całość smażymy aż jajka się zetną.
Podajemy z dowolnymi dodatkami, co kto lubi. Ja mój makaron polałam łyżką syropu klonowego.