- makaron razowy
- 100-150 g cukinii
- 1 średni pomidor
- 1/2 małej cebuli
- kilka zielonych oliwek
- 80 g chudego twarogu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pestek dyni
- pieprz, sól, bazylia (świeża lub suszona)
- 1 łyżeczka bazyliowego pesto
Posiekaną cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnie, gdy zacznie się rumienić wrzucić również przepołowione w cienkie plasterki cukinię, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok 5 min, aż zmięknie, pod sam koniec dodać dorzucić pokrojonego w kostkę pomidora oraz oliwki. Warzywa doprawić bazylią, szczyptą soli i pieprzem.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z pesto, dodać do niego również zawartość patelni. Całość przełożyć do głębokiego talerza, na wierzch nałożyć twaróg wymieszany z odrobiną jogurtu, czosnkiem, pieprzem. Danie wykończyć prażonymi pestkami dyni i listkami bazylii.
źródło