Suflet czekoladowy to danie uchodzące za trudne. Wcale tak nie jest! Wystarczy trzymać się przepisu i możemy mieć elegancki i pyszny deser w domowych warunkach, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Zrobiłam już ich wiele, a mimo to ciągle się nimi zachwycam. Sos malinowy dopełnia smaku.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 ml mleka
- 2 i pół łyżki mąki
- 1 łyżka miękkiego masła
- 5 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- masło do posmarowania kokilek
- drobny cukier do wysypania kokilek
- 4 łyżki dżemu malinowego
- 2 łyżki wody
2 większe lub 3 mniejsze kokilki smarujemy masłem – od dołu do góry, aby pokazać sufletowi kierunek rośnięcia. Wsypujemy drobny cukier i oprószamy. Mąkę, masło i sól wygniatamy na jednolitą masę (najlepiej palcami, jak kruszonkę). Do rondelka wlewamy mleko i około 3 łyżki cukru. Gdy się zagotuje dodajemy masę z mąki i energicznie mieszamy. Gotujemy, ciągle mieszając ok. 2 minuty. Grudki powinny się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do gorącej masy czekoladę połamaną na małe części. Mieszamy i lekko studzimy. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Białka lekko ubijamy. Dodajemy pozostałe 2 łyżki i ubijamy na sztywno. Pianę z białek stopniowo dodajemy do masy czekoladowej i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałą masę wlewamy do wcześniej przygotowanych kokilek (nie nalewamy do samego pełna). Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (bez termoobiegu!). Pieczemy ok. 17-18 minut. Nie otwieramy piekarnika! Dżem malinowy podgrzewamy z wodą. Suflet wyjmujemy robimy dziurkę za pomocą trzonka łyżeczki i wlewamy sos.