Ostatnio, siedząc sobie z rodzinką, zostało rzucone mi wyzwanie... Oczywiście nie wprost i nikt nie miał tego na myśli, ale ja już swój plan miałam w głowie :) Pampuchy. Buchty. Kluski na parze. Pyzy. Parowańce... jak zwał tak zwał. "Pewnie umiałabyś zrobić pampuchy, skoro robisz ciasto drożdżowe". A umiałabym, owszem. Oto one :)
Kluski na parze / pampuchy / pyzy
Składniki:
500g mąki
42g drożdży
250ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
2 jajka
szczypta soli
Ciepłe (nie gorące!) mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodać mąkę, masło, rozbełtane jajka i sól. Zagnieść elastyczne ciasto (ma odchodzić bez problemu od dłoni). Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułeczki, zostawić je na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Parować 10-15 minut aż się ładnie napuszą.
Podawać na słodko lub wytrawnie - z dżemem, sosem owocowym, śmietaną, jogurtem, lub z gulaszem, mięsem, sosem grzybowym... pełna dowolność :)
Pampuchy można także nadziać - wystarczy do środka dodać łyżkę słodkiego twarożku, powideł, jagód, konfitury :)
Pampuchy są sobie takie o, jak je natura (albo ja ;)) stworzyła, bo nie są dla mnie. Tak mnie terroryzowali to niech mają :) ALE... sos kurkowy z polędwiczek z kurkami pasowałby fenomenalnie...
Kluski na parze, pampuchy, buchty, parowańce, wiele nazw, jeden smak-smak dzieciństwa. Pulchne, gotowane na parze drożdżówki z jagodami podałam z jogurtem kokosowym. Wyglądają niemal jak jagodzianki, a można by rzec, że są nieco odchudzoną wersją tych ...
Kluski na parze, pampuchy, parowce, kluski ze ściery, parowańce.... co dom to inna nazwa tego przysmaku. U nas kluski te jadamy tylko na słodko, z truskawkami albo borówkami. W moim domu rodzinnym polewało się je masłem i posypywało cukrem z cyna...
Zaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zas...
Czasami nie potrzeba zbyt wiele. Wystarczy słońce, proste danie i możliwość jego skonsumowania na balkonie :) Pampuchy to dla mnie smak lata, zwykle podawane z sosem truskawkowym lub jagodowym. Dla wielu to smak z dzieciństwa, bowiem dzieci je uwielbia...
Pampuchy, kluski na parze, buchty znane również jako parowańce z sosem truskawkowym, to obiad na słodko z mojego dzieciństwa. Danie pyszne, tanie i nieskomplikowane. Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe uformowane w zgrabne kule, następnie parowane. Po...
Ostatnio, siedząc sobie z rodzinką, zostało rzucone mi wyzwanie... Oczywiście nie wprost i nikt nie miał tego na myśli, ale ja już swój plan miałam w głowie :) Pampuchy. Buchty. Kluski na parze. Pyzy. Parowańce... jak zwał tak zwał. "Pewnie umiałabyś z...
Dla wielu pampuchy / parowańce / kluski na parze to wspomnienie dzieciństwa. :-) Dla mnie również, pamiętam do dziś wielki, żółty garnek z wodą, na który mama nakładała gazę i parowała kluski, które najpyszniej smakowały z jogurtem. Dlatego odtworzyłam...
Pampuchy, pyzy, parowańce, kluski na parze... Wszystkie te nazwy określają jedno proste i pyszne danie - średniej wielkości puszyste drożdżowe bułeczki przygotowywane na parze i jedzone z sosem owocowym. To jeden z tych grzeszków kulinarnych, na któr...