Przepis zaczerpnęłam z książki Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia polska dla nastolatków Agnieszki Kręglickiej. Placek powstał z kruchego ciasta 3,2,1 – nazwa jest zarazem zapisem proporcji składników, więc łatwo je zapamiętać. Moja córeczka ma co prawda dopiero dwa latka, ale i tak doskonale bawiła się ugniatając ciasto i była bardzo dumna z rezultatu. Niestety nie uwieczniłam na zdjęciach radosnego procesu przygotowywania ciasta – obie byłyśmy zbyt zaabsorbowane pichceniem, by o tym pomyśleć. Tak czy inaczej – gorąco zachęcam do gotowania/pieczenia z maluchami. Dzieci bardzo angażują się w powierzone zadania i mają ogromną satysfakcję, jeśli mają swój udział w przygotowaniu potrawy. Oczywiście powstaje przy tym mnóstwo bałaganu – postaraj się po prostu tym nie przejmować, a po wszystkim zachęć szkraba do pomocy.


Składniki
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego (możesz go zastąpić skórką otartą z cytryny lub cynamonem)
- Szczypta soli
- 1/2 kg owoców (ja użyłam śliwek)
- Cukier puder…