Święta, święta tuż, tuż
Czas planować jadłospis już :)
A w końcu babka to nieodłączny element wielkanocnego jadłospisu. Ostatnio już przedstawiłam Wam babkę na oleju (
tutaj przepis), dzisiaj postawiłam na mieszaninę słodyczy z kwasowością.
Babka cytrynowa jest jednocześnie słodka i orzeźwiająca, puchata, ale nie zbyt wilgotna.
Jak dla mnie idealna (wychodzi na to, że dla moich dwóch, małych testerów również ;)).
Życzę Wam przy okazji świąt w rodzinnej atmosferze, wesołego jajka i smacznej...babki :)
Ilość porcji: 1 babka
Czas przygotowania: ok. 1.5 godziny
Potrzebne przyrządy: forma na babkę o średnicy 22cm z tuleją; miska; mikser/ubijaczka
Składniki:- 5 jajek
- 7 łyżek cukru waniliowego (
przepis na domowy cukier waniliowy)
- 60g mąki ziemniaczanej
- 35g mąki jaglanej
- 1 kopiata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy średniej cytryny
- skórka starta z 2 cytryn (uprzednio wyszorowanych i sparzonych)
Cytrynowy lukier- 14 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:Mąki mieszamy w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier waniliowy, cały czas ubijając.
Do szklanki z żółtkami dodajemy sok z cytryny oraz olej i dokładnie mieszamy, mieszaninę oraz startą skórkę z cytryn dodajemy do ubitych białek i znów mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy porcjami mąki z proszkiem do pieczenia (po łyżce), po każdym razie mieszając aż do połączenia się mąki z masą.
Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki, wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 50-60 minut aż do suchego patyczka.
Po wyciągnięciu babki z piekarnika zostawiamy ją w formie na kolejne kilkanaście minut.
LukierDo miseczki wsypujemy cukier puder, następnie dodajemy wodę i sok z cytryny. Ucieramy aż do powstania jednolitego lukru.
Polewamy wyciągniętą z foremki, ostudzoną babkę.