Kiedyś często używano mąki ziemniaczanej do robienia biszkoptów, występowała ona jednak w połączeniu z mąką pszenną. W wypadku diety bezglutenowej występują biszkopty z wykorzystaniem jedynie mąki ziemniaczanej. Biszkopt różni się wtedy stopniem wilgotności, gdyż ziemniaczany jest bardziej suchy. Z tej racji warto potraktować go ponczem oraz poczekać z podaniem, aż masy oddadzą mu troszkę ze swojej wilgoci.
A już niedługo dowiecie się, co za jego sprawą gościło na moim stole :)
Ilość porcji: 1 biszkopt
Czas przygotowania: ok. 1h 15 minut z pieczeniem
Potrzebne przyrządy: mikser/ubijaczka; miska, tortownica o śr. 26cm
Składniki:- 5 jajek
- 200g mąki ziemniaczanej (1 szklanka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając.
Dodajemy stopniowo żółtka i delikatnie mieszamy.
Mąkę stopniowo przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski i delikatnie (i krótko) mieszamy, aby nie zniszczyć piany.
Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (natłuszczony spód, delikatnie oprószone bezglutenową mąką boki i spód formy).
Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim biszkopt na kolejne 20 minut (nie otwieramy w tym czasie piekarnika!).
Po ostudzeniu można podzielić biszkopt na blaty.