Nie jestem do końca zwolenniczką gotowych miksów bezglutenowych, ale zdaję sobie sprawę, że na początku jest to najłatwiejszy sposób na zrobienie drożdżowego wypieku, a poza tym jest po prostu szybkim sposobem (oczywiście ciasto musi swoje odleżeć, ale nie musimy wtedy nad nim stać :)).
Tym wpisem zapoczątkuję przedstawianie potraw, które biorę ze sobą na uczelnię, bądź do pracy. Na początek padło na pizzetki, które są w miarę szybkie, syte, niezbyt ciężkie (można je owinąć folią i zabrać ze sobą), a w dodatku możemy dać do nich cokolwiek zechcemy. Przyznam się szczerze, że dla mnie wciąż pizza bez sera to pizza "niepełna", natomiast ta wersja mimo bycia dość minimalistyczną (nadmiar dodatków mógłby się podczas transportu "ulotnić" z ciasta ;)) jest po prostu pyszna! Najlepiej smakuje na ciepło, natomiast na zimno najbardziej widać różnice w strukturze ciasta.
Ilość porcji: 2 mini pizze
Potrzebne przyrządy: 1 lub 2 foremki okrągłe do pizzy o średnicy 18cm, miska, folia aluminiowa
Czas przygotowania: 30minut (+czas odstawienia 3.5 godziny + czas pieczenia 20 min)
Składniki:- 300g mix-u B Schär
- 25g świeżych drożdży lub 7g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek ciepłej wody
- 150ml ciepłej mieszaniny wody z mlekiem sojowym (pół na pół)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
+ dodatki według uznania (u mnie pieczarki, sos pomidorowy - zmiksowane pomidory, bazylia, oregano, czosnek, pieprz biały, sól; pomidory, podsmażana pierś z kurczaka pokrojona w kostkę - w papryce słodkiej w proszku, kurkumie i bazylii)
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, następnie zrobić wgłębienie i dać do niego pokruszone drożdże. Następnie posypać je łyżeczką cukru i zalać 5 łyżkami ciepłej wody. Odstawić na 15 minut. W przypadku suchych drożdży wystarczy je po prostu wsypać wraz z cukrem, wymieszać z mąką i przejść do następnego etapu przygotowania ciasta.
Następnie do miski dodać 1/4 łyżeczki soli (nie wolno jej wsypywać na drożdże!), wodę z mlekiem, oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto aż powstanie jednolita masa.
Ciasto włożyć do miski, przykryć folią aluminiową i wsadzić na 3 godziny do lodówki (lub zimniejszego pomieszczenia).
Po tym czasie wyciągnąć je, podzielić na dwie porcje i "wyścielić" ciastem dno uprzednio natłuszczonej formy. Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Po nałożeniu wybranych dodatków wstawić mini pizze do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez ok. 20 minut aż do zarumienienia brzegów.