Sobota 16 lipca była dniem trochę innym niż wszystkie, ponieważ miałam wtedy przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z firmą North Fish. Wydarzenie to odbyło się na barce zacumowanej na Wiśle w samym centrum stolicy, więc otoczenie mieliśmy całkiem inne niż zazwyczaj.
Warsztaty odbywały się pod okiem szefa kuchni z hotelu Mazurkas Pana Wiktora Żybuli, który pokazał nam metodę przygotowania ryby pod nazwą "szalona woda" - brzmi intrygująco, co nie? Spokojnie, jak tylko będę miła troszkę wolnego czasu, to od razu podzielę się z Wami przepisem na rybkę przygotowaną właśnie tym sposobem.
Następnym elementem programu były mini warsztaty z fotografii kulinarnej, które wniosły troszkę "światła" do mojej głowy w kwestii stylizacji zdjęć.
Ostatnim i najważniejszym zarazem punktem programu był konkurs kulinarny. Każdy z uczestników losował główny składnik swojego dania (czyli jedną z ryb lub owoców morza serwowanych w restauracjach North Fish). Na moje szczęście lub nieszczęście trafiłam na krewetki. Czemu nieszczęście? Bo nigdy ich nie przygotowywałam, co może wydać się to śmieszne w "tych czasach", ale tak było, a czemu z kolei szczęście? Ponieważ danie przygotowane przeze mnie dało mi 3 miejsce, czyniąc mój "debiut w krewetach" niezapomnianym wydarzeniem (żeby debiutów było mało to był to również mój pierwszy taki konkurs "na żywo"). A co za danie tak zasmakowało jury, iż przyznało mi 3 miejsce? Dokładny przepis już niedługo na blogu, a dzisiaj powiem Wam tylko tyle że było to tagliatelle z krewetkami w sosie z pomidorków, wina, czosnku, chilli, oliwy z suszonych pomidorów i kolendry, czyli prosto smacznie i przyjemnie. Teraz zostało mi tylko wykorzystać nagrodę w sieci restauracji North Fish, których niestety nie ma w moim mieście, za czym bardzo ubolewam oraz podziękować organizatorom i współuczestnikom za wspaniale spędzony czas i świetną zabawę.
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Fish chips czyli ryba i frytki to najpopularniejsze danie z Wielkiej Brytanii. Niestety, zarówno frytki jak i rybę Przeczytaj cały artykuł
Post spanFish chips/span...
Dzisiaj rewelacyjny przepis na curry z ryby. Przepis bardzo prosty, szybko się przygotowuje, a efekt jest naprawdę świetny. Polecam spróbować nawet tym, którzy nie lubią ryb. Indyjska mieszanka przypraw sprawia, że ryba smakuje zupełnie inaczej. Przepi...
Niedawno opisywałam Wam warsztaty North Fish, w których wzięłam udział (TUTAJ). W relacji oczywiście pojawiły się przygotowane potrawy. Dzisiaj pora na pierwszy przepis, czyli doradę w stylu włoskim, metodą „szalonej wody”. Sama nazwa już mocno mnie za...
Sobota 16 lipca była dniem trochę innym niż wszystkie, ponieważ miałam wtedy przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z firmą North Fish. Wydarzenie to odbyło się na barce zacumowanej na Wiśle w samym centrum stoli...
W ubiegły weekend wzięłam udział w warsztatach kulinarno-fotograficznych organizowanych przez North Fish. Jak się okazało, Wielka Rybalizacja była nie tylko spotkaniem szkoleniowym, ale i konkursem. Na wstępie pochwalę się, że całkowicie niespodziewani...
Dziś fish burger lub kotlet z ryby, bo i tak można nazwać dzisiejsze danie. Fish burgera podaję na dwa sposoby pierwszy to w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sosów, lub w klasycznej wersji obiadowej. Do drugiej wersji podaję smażone ziemniaki, surów...
"Fish chips" - czyli nic innego jak oczywiście ryba w cieście z frytkami. To brytyjskie danie rozpowszechnione zostało w drugiej połowie XIX wieku, gdzie w związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego ceny ryb uległy obniżeniu. Dzię...