Sezon na truskawki w pełni :)
więc czemu by nie zrobić przepysznej tarty ?? :D
A gdyby tak ta tarta była z puszystym waniliowym kremem??
I galaretką??
Na pewno nie jeden łasuch skusi się na takie połączenie <3
Składniki:Ciasto kruche:- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła (schłodzone)
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Krem:- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru kryształ
- 1 laska wanilii
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- śmietan-fix
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 500 g świeżych truskawek
- galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą o rozwałkowujemy na 4 mm placek. Całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut, aż będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i schłodzić.
Krem:
Żółtka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Dodać nasiona wanilii, serek mascarpone i wymieszać na jednolitą masę.
W oddzielnej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietankę. Pod koniec dodać cukier puder i śmietan-fix.
Bitą śmietanę dodać do masy mascarpone i delikatnie wymieszać. Dolać rozpuszczoną żelatynę, ciągle mieszając. Tak przygotowany krem wylać na upieczony spód tarty.
Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Owoce dokładnie pokryć lekko stężałą galaretką.
Tartę chłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. SMACZNEGO :)