Podobnym przepisem rozpoczęłam swoją przygode z blogowaniem ponad 4 lata temu
- ależ ten czas leci :)
Od tego czasu wiele się zmieniło,
a ja powracam z ulepszonym przepisem na tą zupę.
Jest to idealna rozgrzewająca i pożywna zupa na pogodę jaką mamy właśnie za oknem,
czyli kompletnie nie zachecającą do wyjścia z ciepłego domu :)
Składniki:- 500 g mięsa mielonego wieprzowego/wieprzowo-wołowego/wołowego
- 1 mała cebula biała
- 1 mała cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku
- 700 ml passaty pomidorowej/2 puszki pomidorów całych lub krojonych
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chilli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 100 g żółtego sera
- natka pietruszki/kolendra
- 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz i zeszklić pokrojone drobno cebule i czosnek. Dodać mięso mielone i podsmażyć, gdy mięso będzie już zarumienione dodać świeże papryki oraz te w proszku i smażyć jeszcze około minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy, świeże pomidory oraz marchew. Doprawić solą. Gdy marchew będzie już miękka, dodać warzywa z puszki, zagotować, doprawić pieprzem do smaku. Podawać z tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO!!!