Jeśli szykujemy listę wigilijnych potraw, to zawsze na niej znajdą się PIEROGI, zazwyczaj gotowane z białej mąki i grzybami. Mają dość dużo kalorii a są mało odżywcze, ale kto powiedział, że nie można zrobić ich zdrowszej wersji! Jak? Na przykład dodając MĄKĘ RAZOWĄ i KASZĘ GRYCZANĄ, które nasycą nas na dłużej, przez co jest szansa, że nałożymy sobie mniej jedzenia na talerz i tym roku nie przytyjemy podczas świątecznego obżarstwa ;-)
Święta to czas gdy możemy wykorzystać swoje jesienne zbiory darów lasu. W tym roku Wielkopolska przeżywała suszę, dlatego grzybów było niewiele. Na całe szczęście mam nadal spory zapas suszonych podgrzybków z roku poprzedniego i w połączeniu z pieczarkami oraz gryką stworzą bardzo aromatyczny i świąteczny farsz.
Całość zwieńczy kremowy SOS TATARSKI z kaszy jaglanej!
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 8 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru nierafinowanego
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
Składniki na farsz:- 100g kaszy gryczanej
- 1 szklanka wody + 1/2 szklanki wody po moczeniu grzybów
- 500g pieczarek
- 1 szklanka suszonych podgrzybków
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 5 łyżek śmietanki roślinnej
- sol, pieprz, czosnek
Składniki na sos:- 150g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki łagodnej musztardy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
- 100g ogórków konserwowych
- 100g pieczarek w occie
- 1/2 pęczka koperku
- sól, biały pieprz
Wykonanie pierogów i farszu:
Suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc.
Suche składniki ciasta połączyć ze sobą w dużej misce i cały czas mieszając, powoli dolewać wodę i olej. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (ok.8-10min). Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 60min.
W tym czasie przygotujemy farsz do pierogów. Gotujemy kaszę gryczaną w lekko posolonej wodzie z dodatkiem wody po moczeniu grzybów. Po ok.20min odstawiamy z ognia i delikatnie blendujemy, nadając jej bardziej spójną konsystencję.
Oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę pieczarki oraz podgrzybki. Następnie na suchej i rozgrzanej patelni podsmażamy je, powoli dodając garściami. Na koniec dodajemy zblendowaną kaszę. Gdy odparuje cała woda i masa zacznie robić się sucha, dolewamy odrobinę śmietanki. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut by masa stała się zwarta. Odstawiamy z ognia by farsz wystygł.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego szklanką lub kubkiem kółeczka. Na środku każdego umieszczamy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki. Wierzch każdego pieroga smarujemy olejem i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.
Pieczemy ok.20-25min w 190st C. Pierogi po upieczeniu są twarde i chrupiące. Gdy będziemy je przechowywać w lodówce staną się miękkie.
Wykonanie sosu tatarskiego:
Kaszę jaglaną wraz z musztardą, octem, syropem, odrobiną soli i pieprzu mielimy na wysokich obrotach przez 5 min. Cały czas blendując powoli dolewamy olej. Gdy sos staje się gęsty i kremowy przekładamy go do miski. Dodajemy drobno pokrojone ogórki i grzyby. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu.
Sos tatarski jest idealnym dodatkiem do pieczonych pierogów, pasztetów, słonych przekąsek, wytrawnych tart i kanapek. Na blogu znajdziecie kilka propozycji pasztetów a także przepis na włoskie paluszki Grissini.