Owsianka wszystkimw tym również i mnie, kojarzy się z mlekiem, bakaliami, dżemami i powidłami, owocami i innymi słodkimi dodatkami. W książkach i internecie znajdziecie tysiące takich przepysznych przepisów!
Uwielbiam taką słodką wersję śniadaniową owsianek, ale jakiś czas temu wpadłam na pomysł by pierwszy raz ugotować ją w wytrawnym wydaniu.Miałam na myśli taką z warzywami i ostrymi przyprawami, aby rozgrzała mnie w zimny i deszczowy dzień.
Tak na prawdę nie miałam za bardzo wyboru, bo ze względów zdrowotnych musiałam zostać w domu bez większych zapasów spożywczych. Przejrzałam mój arsenał żywności w spiżarni i lodówce, po czym skomponowałam prostą i pyszną potrawkę owsianą, którą każdy będzie mógł posilić się po ciężkim dniu albo zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.
Mnie osobiście bardzo przypadła do gustu obiadowa odmiana owsianki bezglutenowej z ostrymi przyprawami indyjskimi, więc polecam ją Wam do wypróbowania w własnej kuchni ;-)
Dziś zapraszam na OSTRĄ BEZGLUTENOWĄ OWSIANKĘ Z WARZYWAMI W SOSIE CURRY!
Składniki (2 porcje):
200g bezglutenowych płatków owsianych
1 marchew
1 korzeń pietruszki
pół kalarepy
kawałek brokuła
kilka brukselek (przekrojonych na pół)
pęczek naci pietruszki
1 łyżka żółtej pasty curry
1/2łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki asafetydy***
1/4 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
sól
5 szkl wody
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki lub paski, a potem gotujemy na parze umieszczając je na koszyczku jakiego używa się do przyrządzania PYZ /PAMPUCH w garnku z 2 szklankami wody.
Płatki owsiane wsypujemy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wody. Po zagotowaniu odstawiamy płatki z kuchenki (wchłoną resztę wody). Gdy warzywa będą miękkie ale nie rozpadające się (25min gotowania), wylewamy resztę wody z garnka i usuwamy koszyczek, na którym gotowały się warzywa.Następnie dodajemy do nich płatki owsiane i dolewamy 1 szkl.wody. Potrawkę podgrzewamy na małym ogniu i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą i na końcu doprawiamy solą.
Przed podaniem potrawkę posypujemy posiekaną pietruszką.
***Hindusi ze względów religijnych nie używają cebuli i czosnku, dlatego do przyprawiania potraw używają sproszkowanego korzenia ZAPALICZKI CUCHNĄCEJ zwanej CZARCIM ŁAJNEM lub SMRODZIEŃCEM. Rzeczywiście przyprawa strasznie śmierdzi, ale w daniu jej aromat bardzo łagodnieje. Jej zaletą jest zdolność oczyszczania jelit z bakterii, a także łagodzenie wzdęć, dlatego polecana jest jako dodatek do dań z roślin strączkowych.
Prosty przepis na efektowne danie. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu, pieczenie to zaledwie 20min!Danie można przygotować również w wersji bezglutenowej, używajāc tortilli kukurydzianych.Składniki (8 naleśników):-8 tortilli,-300g tartej mozz...
Aromatyczne grzanki z boczniakami, prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki i parmezanemDziś propozycja przystawki lub samodzielnego dania w zależności od wielkości porcji. Przepyszne, aromatyczne i chrupiące grzanki z niesamowitymi boczniakami....
Żeberka wieprzowe w orientalnym sosie śliwkowym z nutą anyżuJakiś czas temu byliśmy z przyjaciółmi w orientalnej restauracji. Kelner namówił mnie na żeberka w sosie śliwkowym i okazały się prawdziwą rewelacją. Słodko- kwaśne, aromatyczne z nutą anyżu. ...
Sezon na szparagi w pełni! To czas kiedy nie potrafię sobie ich odmówić. A więc zajadamy się nimi dość często ( a pisząc często mam na myśli baaardzo często). Dzisiaj na obiad risotto ze szparagami, szafranem i kurczakiem. Pyszne, kremowe i delik...
Danie to doskonale sprawdzi się z kurczakiem. Jeżeli jednak nie próbowaliście nigdy królika to zachęcam, aby w końcu się odważyć. Nie znam wielu miejsc w Łodzi gdzie można kupić królika, jednak napewno można go dostać na sobotnich targach na off Piotrk...
Owsianka jabłko i cynamonKupiecto świetny posiłek na pierwsze lub drugie śniadanie. Gotowa zaledwie w 3 minuty, gdyż wystarczy zalać ją tylko gorącą wodą, więc jest idealna do spożycia w pracy. Wysoka zawartość błonnika, a także bogactwo bi...
Bazę do tego przepisu stanowił dla mnie przepis blogamojewypieki.com, na drożdżówki z białym serem. Przy pierwszejpróbie zrobiłam te drożdżówki z miodem i ciasto mi nie smakowało. Przy drugiej próbie zamieniłam miód na cukier, ale dałam za ...
Kokosowa owsianka z kremem dyniowym i pomarańczą;Na powitanie jakże długo wyczekiwanego śniegu, rozgrzewająca owsianka.Czekam na koniec sesji. Potem muszę sobie znaleźć jakieś dodatkowe zajęcie, które chociaż w jakimś minimalnym stopniu zajmie moje myś...