Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
356
Kategorie
495
Gołąbki nadziewane mięsem z indyka, z sosem pomidorowym
Robicie czasem gołąbki mięsne? Takie bez ryżu, bez kaszy, z nadzieniem z samego mięsa. No, niezupełnie samego, bo mięso jest z jajkiem i bułką, jak do kotletów mielonych. Takie gołąbki zaserwował mi kiedyś mój jeszcze wówczas nie-mąż i byłam bardzo zdz...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Potrawy
,
Z drobiu
,
Indyk
,
Kapusta włoska
,
Sos pomidorowy
Surówka z kapusty włoskiej i kalarepy
Po zrobieniu gołąbków (przepis wkrótce), do których, wiadomo, potrzebowałam tylko większych kapuścianych liści, zostały mi te środkowe, nieduże i delikatne, idealne do zjedzenia na surowo. W domu miałam też kalarepę fajnie, że jeszcze jest w sp...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Sałatki i surówki
,
Ocet jabłkowy
,
Kapusta
,
Szczypiorek
,
Olej rzepakowy
,
Majonez
,
Kapusta włoska
,
Kalarepa
Kotlety pożarskie z indyka
Kotlety pożarskie mają już swoje lata i mają też swoją historię. Kto ciekaw, ten sobie ją na pewno sam znajdzie w odmętach internetu
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Potrawy
,
Jajka
,
Natka pietruszki
,
Z drobiu
,
Bułka tarta
,
Indyk
,
Bułka kajzerka
,
Panko
Ciasto z gruszkami i kardamonem
Ciasto to wpadło mi w oko u Majki, w Kalejdoskopie Kulinarnym. Wyglądało na takie leciutkie, puszyste, no i było z jabłkami! A wtedy właśnie miałam ogromną ochotę na jabłka. Jednak zanim się za nie zabrałam, zmieniałam zdanie i dodałam do niego nie jab...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Na słodko
,
Ciasta, tarty i serniki
,
Cynamon
,
Sos waniliowy
,
Gruszki
,
Kardamon
Klasyczny sos waniliowy
Przepis na klasyczny sos waniliowy (crème anglaise, krem angielski) warto znać z paru powodów. Po pierwsze to absolutny numer jeden jeśli chodzi o dodatki do deserów, szczególnie ciast z owocami, z szarlotką na czele. Po drugie sos ten stanowi punkt wy...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Jajka
,
śmietanka
,
Dodatki
,
Cukier
,
Mleko
,
Do deserów
,
Sos waniliowy
,
Wanili
,
Wanilia
Pistou, czyli co robię z nadmiarem bazylii
Moje zioła doniczkowe nie najlepiej zniosły nasze wyjazdy, początek jesieni i nagłe nadejście chłodów. Pożegnałam się ze świeżym tymiankiem i rozmarynem, które błyskawicznie uschły ale ich listki po prostu przesypałam do słoiczków. Bazylia tajs...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Dodatki
,
Do dań głównych
Chłopski strogonow z polędwiczek wieprzowych z ziemniakami
I znowu zrobiliśmy jednogarnkowca, a właściwie danie z jednej patelni, bo może prosto z niej, po usmażeniu składników i krótkim ich uduszeniu w śmietanie, trafić na talerz. Z tym że my posypaliśmy je jeszcze serem i krótko zapiekliśmy, tak tylko do ro...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Potrawy
,
Z mięsa
Sałatka z rukoli i pieczonych buraków z bryndzą
Każdy, kto zagląda tu od jakiegoś czasu czasu wie pewnie, że bardzo lubię buraki, a najbardziej pieczone. Bo żadne inne nie są tak dobre, tak słodkie i tak buraczane Z żadnych innych nie wychodzą tak dobre sałatki, barszcze, hummusy czy zasmażan...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Sałatki i surówki
,
Olej rzepakowy
,
Buraki
,
Sosy
,
Sosy zimne, sałatkowe, dipy
,
Pestki dyni
,
Bryndza
,
Ocet malinowy
Filety z dorsza duszone z papryką, ziemniakami i chorizo
Chcecie zjeść rybę, ale nie chcecie jej smażyć? A może jeszcze chcielibyście, żeby była z warzywami? A w dodatku, żeby wszystko było zrobione w jednym garnku? Nie ma sprawy. Kupujecie zgrabne filety z białej ryby (ja wzięłam polędwicę z dorsza), papryk...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Potrawy
,
Papryka
,
Ziemniaki
,
Z ryb i owoców morza
,
Ryba
,
Dorsz
,
Chorizo
Jabłkowa herbatka z piekarnika
Herbatka jabłkowa to druga wersja pieczonej, owocowej herbaty, którą poznaliśmy podczas wakacji u naszych południowych sąsiadów. Pierwsza, śliwkowa, sprawdziła się znakomicie i zachęciła mnie do dalszych eksperymentów. Za pierwszym razem ...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Dodatki
,
Cukier
,
Cynamon
,
Jabłka
,
Ekstrakt waniliowy
,
Brandy
,
Napoje
,
Do deserów
,
Napoje gorące
,
Napoje zimne
Zupa ze świeżych grzybów
Nie zrobić w Polsce jesienią zupy ze świeżych grzybów to grzech. No dobrze, może nie grzech, ale na pewno niewykorzystana okazja. Nawet jeśli ktoś, jak ja, jest wyłącznie bazarowym zbieraczem. Nasz lokalny targ stanął na wysokości zadania i tej jesieni...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Zupy
,
Bulion
,
Natka pietruszki
,
Grzyby
,
Tymianek
,
Borowiki
,
Bulion warzywny
,
Podgrzybki
,
Maślaki
Kopytka zapiekane z paprykowym pesto
Kopytka, jak wiadomo, doskonale nadają się do odsmażania i odgrzewania, czy to solo, czy z różnymi sosami. Ostatnio zasmakowaliśmy w kopytkach z pesto z pieczonej papryki, posypanych startą mozzarellą i zapieczonych krótko w piekarniku. To prosty i syc...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Potrawy
,
Makarony, pierogi, kluski
,
Mozzarella
,
Kopytka
,
Pesto
Naleśniki z jabłkami i sosem jabłkowym
Tak, tak, nie dość że to TE naleśniki to jeszcze z jabłkami. A jakby tego było mało, to i z sosem jabłkowym. To połączenie gwarantuje wylizane do czysta talerze i patelnię (tylko poczekajcie, aż wystygnie!), błogie miny i szczęśliwe brzuchy. Nic więcej...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Na słodko
,
Placki, naleśniki i słodkie przekąski
,
Jabłka
,
Naleśniki
,
Sok jabłkowy
,
Orzeszki piniowe
Październikowa tapeta – to już jesień
Mamy nadzieję, że lubicie dynie. Jeśli nie jeść, to chociaż na nie popatrzeć. Piękne są przecież, i te ozdobne, i te zwykłe. Tyle tych cudeniek teraz w sklepach leży, cieszy oko i czeka na chętnych. A chętni się najwyraźniej znajdują, bo...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Tapety
,
Dynia
,
Tapety na pulpit
,
Październik
Kopytka, czyli kluski ziemniaczane
Kopytka to moje ulubione kluski, pewnie dlatego, że są robione z ziemniaków, a te z kolei są moim warzywem numer jeden. Mogę się fascynować tym i owym, ale do kartofli i tak zawsze wrócę. Pamiętam jednak, jak dawno, dawno temu po raz pierwszy zrobiłam ...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Jajka
,
Ziemniaki
,
Podstawowe przepisy
,
Mąka
,
Kopytka
Pesto z opiekanej papryki
Papryka do tego pesto została opieczona nad palnikiem gazowym, ale możecie ją oczywiście upiec w piekarniku, najlepiej pod mocno rozgrzaną górną grzałką. Na paprykowej skórce powinny się zrobić czarne bąble, miąższ nabierze wtedy dymnego aromatu i już ...
Magazyn Kuchenny | Magazyn Kuchenny
Czosnek
,
Parmezan
,
Papryka
,
Natka pietruszki
,
Chili
,
Oliwa
,
Sosy
,
Sosy zimne, sałatkowe, dipy
,
Pesto
←
Poprzednia
20
21
22
23
Następna
→