Przepis na sangrię podpatrzyłam kiedyś w jakimś kolorowym piśmie dla pań. Taki napitek jest idealny na upalne dni! Ja podałam go jako początek grilla, w czasie oczekiwania na piekącą się rybę.
Sangria to hiszpański napój alkoholowy, który przygotowywany jest z wina, soków owocowych, z dodatkiem owoców i kostek lodu.
A co do nazwy : sangria z hiszpańskiego oznacza krwawienie. Podobno została nadana temu trunkowi ze względu, że ma on głęboki czerwony kolor.
Tak jak większość pysznych rzeczy było zabieranych i pitych lub jedzonych w polu w czasie żniw. Z sangrią było tak samo, tylko wtedy ten napój składał się z wina i wody.
Dopiero później zaczęto napój ten urozmaicać, dodając do niego owoce, cukier czy mocniejsze alkohole.
A dziś moja kombinacja sangrii: w skład której weszły takie składniki jak czerwone wytrawne wino, cydr jabłkowy i owoce