Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Lubię to... gotowanie!
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
149
Kategorie
107
Zupa krem z pora z dodatkiem mirinu i wasabi
Gdy pod koniec lutego zwracałam się do Was z prośbą o pomoc w zdecydowaniu, co pierwsze mam wrzucić na bloga, naprawdę sądziłam że złapałam już prąd, z którym będę w stanie płynąć i ogarnąć to, co do tej pory bez problemu ogarniałam. Niestety nie wzięł...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Bez mięsa
,
Zupy
Guacamole i oczekiwanie.
I mnie dopadł niedoczas... Planowanie świątecznych wypieków (znowu idziemy na gotowe do mamy M., więc wytrawne testuję wcześniej), ogarnianie urlopu i porządkowanie wszystkiego w pracy, sprawia, że moja doba jest o połowę za krótka. Zmęczenie zac...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Bez mięsa
Grillowana kanapka z szynką, kiszonymi ogórkami i piklowaną czerwoną cebulą
Niedzielne śniadanie po prostu musi być ZACNE! Zacne w składniki, a co za tym idzie zacne w smaku. No po prostu tak musi być! Niedziela to jeden z tych dni, kiedy serio nie muszę nic. Staram się nie myśleć o poniedziałku i codziennym odbijaniu karty (d...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Z mięsem
,
Z patelni
Grillowana kanapka ze szpinakiem i karmelizowaną czerwoną cebulą
W ubiegły weekend naszło mnie na grillowane kanapki. O matko, i to jak! Na śniadanie, jako przekąskę i na kolację nie jedliśmy nic innego. Nic, tylko grillowane kanapki. Z pewnością domowy razowiec w znacznej mierze się do tego przyczynił :) Week...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Bez mięsa
,
Z patelni
Karmelizowana czerwona cebula z octem balsamicznym
Cebula, zwykła czerwona cebula. Dziś będzie dużo cebuli! Będziemy karmelizować, bo dziś na blogu przepis na karmelizowaną cebulę. Nie warto się na nią porywać z jedną sztuką, od razu róbcie ją z podwójnej porcji. Karmelizowana cebula to wsp...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Bez mięsa
,
Dodatki
,
Przetwory warzywne
Chleb drożdżowy (bardzo prosty)
Gdy po powrocie z Nowego Jorku próbowałam uruchomić swój zakwas wspomagany od dojrzałym osobnikiem od Ani, nijak nie byłam w stanie tego zrobić. Przerzuciłam się więc na chleby drożdżowe. Gdy upiekłam pierwszy bochenek, to nie mogłam się nim najeść. Ta...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Z piekarnika
,
Chleb
,
Pieczywo
Kanapki z pulled pork i pastą z suszonych pomidorów i rukoli
Skoro już wyczesana wieprzowina jest na stanie, to koniecznie zróbcie sobie takie kanapki. A najlepiej zaproście znajomych, kupcie/upieczcie bochenek chleba, zorganizujcie dodatki w postaci różnego rodzaju sałat, wytrawnych przetworów (polecam ogórki k...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Z mięsem
Kruche słodkie babeczki z kremem z ciasteczek Hit i porzeczkowym kisielem
Jeśli ostatnio zaglądaliście na bloga, to dzieliłam się z Wami przepisami na kruche spody do słodkich babeczek i krem z ciasteczek Hit. Lubię sobie zrobić zapach tych małych foremek, by potem móc w sytuacji awaryjnej - gdy goście na progu l...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Z piekarnika
,
Deser
,
Babeczki i muffiny
Pulled pork na azjatycką nutę
O pulled pork przypominam sobie kilka razy w roku. Częściej zimą niż w okresie wiosenno-letnim. Nie jest to danie, które można sobie bezkarnie fundować co tydzień. Przynajmniej nie w takich ilościach, jak moja ostatnia przygoda z wyczesaną wieprzowin...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Z mięsem
,
Z wolnowaru
Pasta z wędzonego halibuta z rzeżuchą
W oczekiwaniu na wiosnę i nowalijki po raz kolejny sięgam po różnego rodzaju kiełki. W tym roku w słoikach na kuchennym blacie wyhodowałam* już kiełki rzodkwi i lucerny. Na parapecie rośnie kolejna porcja rzeżuchy. Nastawiona we wtorek będzie akurat na...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
Chrust lany, czyli Tłusty Czwartek czas zacząć
Gdy wertowałam ostatnio swoje książki kucharskie, poszukując inspiracji trafiłam na przepis na lany chrust. Niestety jak to często bywa ze starymi książkami przepis jest mocno na oko. Do tego stopnia, że opisy typu "mleka dodajemy tyle by ciasto miało ...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Deser
,
Tłusty Czwartek
Małe pączki serowe (smażone)
Boże Narodzenie, Sylwester, Karnawał... szast prast i przeskok do Tłustego Czwartku! Witaj Luty! Rozgość się i nie pędź tak, jak Styczeń. Jedyny plus jaki widzę tak szybko pędzącego czasu, jest to, że wiosna tuż tuż. Czy u Was wczoraj też było tak ciep...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Deser
,
Bez pieczenia
,
Tłusty Czwartek
Bardzo prosty krem z ciasteczek Hit
Gdy w grudniu kończyłam pracę nad e-bookiem, to z ekscytacją wspominałam wszystkim zainteresowanym o niesamowitym smaku kremu z ciasteczek Oreo*. Jedną z tych osób była Marta, która od razu wpadła na pomysł, że z innych ciastek typu markizy może powsta...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Deser
,
Bez pieczenia
Pieczarki faszerowane ze szpinakiem i amarantusem
Lubię faszerować pieczarki, bo są one na tyle neutralne w smaku, że nie ma dodatku, który nie będzie do nich pasował. Możliwości jest naprawdę wiele, a ograniczeniem jest to, na co w tej chwili mam ochotę. Dodatkowo jest to też dobry sposób, by ...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Z piekarnika
,
Bez mięsa
Spody do słodkich kruchych babeczek
Goście, goście...Najczęściej za przygotowywanie pieczonych słodkości zabieram się gdy mają do nas wpaść goście lub gdy wybieram się gdzieś z jakąś wizytą. Taki słodki dodatek do herbaty lub kawy pasuje idealnie. Przy takim miłym akcencie od razu lepiej...
Lubię to... gotowanie!
...Gotowanie!
,
Z piekarnika
,
Deser
Zrób dzisiaj coś dobrego...
... po prostu!
Lubię to... gotowanie!
...Życie!
,
Fotografia uliczna
,
Warszawa
←
Poprzednia
2
3
4
5
6
Następna
→