Ostatnio spożywam mało mięsa. Zapotrzebowanie na białko chyba uzupełniam nabiałem bo ostatnio przeważa w mojej diecie. Może jest to spowodowane tym, że w naszym domu jedyne mięso to kurczak pod wszelaką postacią.
Wczoraj zrobiłam drugie podejście do ratatuja - ponieważ ostatnio zabrakło przypraw i koncentratu... tym razem wyszło idealne.
porcja dla 4/5 osób
Składniki:
- 2 cukinie - u mnie było pół, ale była gigantyczna, ogrodowa z działeczki. W sklepach raczej takiej nie dostaniemy.
- 2 papryki - zielona i czerwona, można też i żółtą dodać ja akurat nie miałam
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie pomidory
- przecier pomidorowy ok. 200/250g
- ziemniaki ok 1kg
- oliwa z oliwek
- przyprawy: tymianek, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka słodka, vegeta, pieprz, natka pietruszki, koperek
Przygotowanie:
1. Zaczniemy od ziemniaków. Obrać, umyć, pokroić w kostkę lub w talarki. Do naczynia żaroodpornego dać oliwy tak aby przykryła cienką warstwą spód.
2. Układamy nasze ziemniaki, przyprawiamy papryką, pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi, natką i koperkiem. Polewamy je odrobiną oliwy i kładziemy następną warstwę ziemniaków i przyprawiamy.
3. Na koniec po bokach lejemy ok. szklanki wody aby ziemniaki nam nie przywarły i miały się w czym dusić. Zakrywamy, wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Na ostatnie 10 min. odkryć aby wierzch się przyrumienił.
4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę.
5. Cebulę siekamy najdrobniej jak umiemy. Paprykę kroimy w większą kostkę.
UWAGA: ważne jest aby wszystko było w osobnych naczyniach, no chyba, że ktoś potrafi szybko kroić :)6. Cukinię obieramy i wycinamy środek, no chyba, że jest tak chuda, że nie ma co wycinać. Dzielimy na 4 części i kroimy kostkę.
7. Do garnka wlewamy oliwę ok. 3 łyżki i wrzucamy jako pierwszą cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy nasze pomidory i przeciągamy przez praskę czosnek. Gotujemy kilka minut.
8. Następnie wrzucamy paprykę i przyprawiamy ziołami, tymiankiem i pieprzem.
9. Jako ostatnia idzie cukinia. Gotujemy ok. 10 min lub więcej - u mnie było to 20 min. dopiero po takim czasie cukinia była miękka.
10. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, pieprz cayenne oraz vegetę. Próbujemy, smakujemy. Podajemy z ziemniaczkami.
Smacznego :)