Czy wy też nie lubicie standardowej owsianki z mlekiem? Przeszkadza mi, że robi się z tego taka "breja" i "klejmordka". Płatki owsiane są źródłem
błonnika oraz wielu wartości odżywczych jak
fosfor czy
potas. Dostarczają także organizmowi białka. Dostarczają nam także dużo energii. Zawierają także
kwasy wielonienasycone - dobre tłuszczów omega. Najwięcej z produktów zbożowych.
Znalazłam na internecie przepis na
PIECZONĄ OWSIANKĘ. Niestety nie podam linku do pierwowzoru, ponieważ mam inną przeglądarkę.
Pierwotnie była ona z mango, ale ja robiłam również z jabłkami i gruszkami - mango jest drogie, chyba, że znajdziemy gdzieś w promocji.
Porcja 2/3 osoby.
składniki:
- 100g płatków owsianych
- 20g otrębów pszennych
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 białka jajka
- 400g jogurtu naturalnego
- 1 mango lub 2 gruszki/ 2 jabłka
- cynamon (w przypadku z gruszką lub jabłkiem)
1. Piekarnik nastawić na 200C.
2. Płatki owsiane wymieszać z otrębami, proszkiem i sodą.
3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z jogurtem.
4. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
5. Owoc skroić i ułożyć na wierzchu owsianki.
tip: można też owoce wymieszać z owsianką i dopiero przełożyć do naczynia.
6. Piec w piekarniku ok. 20 min.
Smacznego!