Nie ma nic lepszego na obiad w chłodniejsze dni niż porcja gorących, aromatycznych warzyw. Z tego powodu różnego rodzaju zapiekanki warzywne bardzo często pojawiają się u mnie jako główne danie obiadowe lub gorąca kolacja. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, zapiekanki dodatkowo mają tę zaletę, że możemy użyć dowolnej mieszanki warzyw lub tego co akurat mamy pod ręką, aby za każdym razem cieszyć się innym smakiem. Bez wątpienia warzywa w tej postaci stanowią bardzo treściwe, pożywne danie i co równie ważne, nie obciążają domowego / studenckiego budżetu.
Składniki:- 5 niedużych ziemniaków
- po pół szklanki: groszku, fasolki i kukurydzy (mogą być mrożone)
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 pomarańczowa papryka pokrojona w niedużą kostkę
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- pół szklanki śmietanki sojowej
- ewentualnie 1-2 łyżki żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła
- odrobina masła lub oleju do wysmarowania foremki
Wykonanie:- Umyte i obrane ziemniaki pokroić w kostkę i gotować razem z marchewką przez około 10 minut, odcedzić.
- Foremkę posmarować masłem lub olejem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- W foremce układać wszystkie warzywa. Czosnek pokroić na plasterki i równomiernie rozłożyc na pozostałych warzywach.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Całość polać śmietanką i posypać serem (jeśli używamy). Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku.
- Piec przez około 35-40 minut.
- Z podanej ilości składników wyszły mi 3 spore porcje.