Kiedy zobaczyłam przepis na tę zupę, pomyślałam że to raczej nie może być dobre. Lubię masło orzechowe ale jakoś nie mieściło mi się w głowie, żeby dodawać je do zupy. Jednak kiedy już się przekonałam i spróbowałam tej zupy od razu poszłam po dokładkę:) Okazało się, że masło orzechowe w połączeniu z chili i kawałkami warzyw stanowi bardzo ciekawą smakowo mieszankę, niemal idealną kiedy chcemy zjeść coś treściwego i rozgrzewającego. Zupa jest gęsta, aromatyczna a dzięki dodatkowi chili przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni. Gorąco polecam nie tylko zmarzluchom:)
Przepis pochodzi z książki "400 Best-Ever Soups (Wyd. Lorenz Books)"Składniki:- 1 duża cebula (drobno posiekana)
- 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę
- 4 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
- litr bulionu warzywnego
- połowa szklanki mrożonej kukurydzy
- 2 ząbki czosnku, obrane i bardzo drobno pokrojone
- 2 łyżki oleju
- 4-6 łyżek masła orzechowego (najlepsze będzie takie w którym można wyczuć kawałki orzechów)
- przyprawy: 1 łyżka chili w proszku, sól, pieprz do smaku
- do podania: łyżka drobno posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę razem z czosnkiem i smażyć przez około 3 minuty. Dodać sproszkowane chili i smażyć przez kolejną minutę.
- Dodać paprykę, marchewki, ziemniaki i selera. Wszystko wymieszać i dusić przez 4 minuty co jakiś czas mieszając.
- Wlać bulion, dodać masło orzechowe i kukurydzę, całość wymieszać.
- Doprawić do smaku, zagotować. Przykryć pokrywką i gotować przez około 20 minut lub do momentu kiedy warzywa będą miękkie.
- Podawać posypane posiekanymi orzeszkami. Smacznego.