Przed nami najtrudniejsze dni roku. Zawłaszcza dla osób, które źle znoszą jesienne warunki pogodowe i zmiany temperatury (ciepłe, często nawet przegrzane panującym na zewnątrz) Także dla tych, które cierpią z powodu braku naturalnego światła i za krótki dzień płacą spadkiem nastroju, też prowadzącym do osłabienia. Osoby te, czyli praktycznie my wszyscy nie powinny przegapić żadnej okazji, by zasilić swój organizm dawką dobroczynnych witamin i minerałów.
Nazwa napoju mówi sama za siebie i - jeśli przyjrzymy się składnikom owego soku - nie jest wcale na wyrost.Jabłko, pomarańcza i marchew tworzą doskonale zbilansowaną kompozycję. Warto przy tym zwrócić uwagę na czwarty niecodzienny składnik, mianowicie imbir. Jest on używany do celów leczniczych i jako przyprawa od co najmniej 5000 lat. Wiadomo,że łagodzi bóle stawów, zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi, a także łagodzi duszność towarzyszącą przeziębieniom. Zanim jednak sięgniemy po imbir w celach leczniczych, zaaplikujmy go sobie profilaktycznie w smacznym napoju.

Aby zaradzić jesiennym przeziębieniom, powinniśmy zadbać w naszej diecie o odpowiednią dawkę witamin, minerałów i substancji uodporniających. Jabłko to wspaniałe źródła błonnika, która zadba o zdrowie naszych jelit. Dodatek marchewki w połączeniu z pomarańczą to nie tylko bogactwo magnezu, potasu i wapnia oraz witamin z grupy B,C i witaminy A, ale także wspaniała tarcza odpornościowa. Zawarty w nich beta-karoten jako silny antyoksydant wspomaga nasz system immunologiczny. Dodatek działającego przeciwzapalnie i rozgrzewającego świeżego imbiru daje gwarancje doładowania naszych akumulatorów i energię na cały dzień. Dzięki niskiej kaloryczności i doborowi składników sok ten świetnie oczyszcza organizm i przyspiesza metabolizm.
Składniki:- 250 g pomarańczy
- 200 g jabłka
- 100 g marchwi
- 10 g imbiru
Sposób przygotowania:- Składniki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki
- Centymetrowej grubości plaster świeżego imbiru ścieramy na tarce.
- Wszystko razem miksujemy w blenderze.
Wartość odżywcza:
9.07.17
