Witajcie! Pogoda przez ostatnie dni i nadmiar obowiązków sprawiły, że rzadziej się tutaj pojawiałam. Tartę z warzywami udało mi się zrobić jakiś czas temu. Przepis znalazłam na jednej ze stron i postanowiłam sprawdzić czy faktycznie będzie wyglądała tak jak na zdjęciach - i udało się, efekt był zadowalający, nie tylko dla oczu ale i dla moich kubków smakowych. Spróbujcie sami :)
Ciasto:
- 250 gram mąki
- 125 gram masła
- 1 żółtko
- 60 gram wody
- odrobina soli
Farsz:
- filet z jurczaka
- 1 mała cebula
- opakowanie mrożonych warzyw na patelnie
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- z łyżka mąki
Przygotowanie:Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone masło i ugniatamy, następnie dodajemy żółtko oraz wodę i dalej zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 60 min. Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto i nakładamy na formę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 20 min w temperaturze 200 stopni.
Pokrojoną pierś z kurczaka z cebulą podpiekamy z przyprawami na patelni. Mieszankę warzyw rozmrażamy na patelni, również przyprawiając do smaku. Kurczaka z warzywami przekładamy na podpieczone ciasto. W misce mieszamy mąkę, jogurt z mlekiem i jajkiem. Wylewamy na tartę. Pieczemy przez ok 30 min w 200 stopniach.