Dzisiaj przygotowałam kolejny wpis z cyklu EAT, ostatnie dni nie idą w parze z moimi planami odnośnie wykonania zdjęć na zewnątrz, ale dzięki temu mogę poświecić czas na spędzenie więcej czasu w kuchni i wyszukanie nowych pomysłów. Fakt pizza nie jest żadnym wynalazkiem, ale, w moim wykonaniu można powiedzieć, że poniekąd jest :) Prawdą jest, ze przed założeniem bloga to raczej moja druga połówka zajmowała się gotowaniem, ale eksperymentowanie i przedstawianie tego na blogu sprawia mi dużą przyjemność. Wstyd przyznać, ale pizzę samodzielnie przygotowywałam pierwszy raz.
Składniki na ciasto:
- 20 g drożdży świeżych,
- 200 ml mleka ciepłego,
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 g mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i żytniej)
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oliwy
Sos do pizzy:
- pół puszki pomidorów
- pół łyżeczki oliwy
- bazylia suszona, oregano suszone
- sól, pieprz
Dodatki wg uznania i wyobraźni. Ja przygotowałam 2 rodzaje pizzy.
Jedna z salami, żółtym serem i serem gorgonzola.
Druga z pomidorami, salami, serem gorgonzola, rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Przygotowanie:
1. Ciasto - drożdże mieszamy w kubku z 100 ml ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżeczki mąki, cukier. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Następnie mąkę wsypujemy do miski wraz z resztą ciepłego mleka, dodajemy sól, pieprz oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy delikatnie łyżką i wyrabiamy ciasto ok 15 min. Następnie ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok 1 godz, przedtem przykrywamy ściereczką.
2. Sos pomidorowy - pomidory z puszki gotujemy z solą pieprzem, oliwą, bazylią i oregano. Miksujemy jeśli wymaga tego konsystencja sosu (tak aby pomidory nie były w kawałkach) a następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, z każdej z nich formujemy kształt pizzy, zawijając brzegi ciasta. Przygotowane spody odkładamy na ok 20 min do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do ok 230 stopni. Ciasto na pizzę smarujemy sosem dodajemy składniki (np. salami, cebulę, plasterki pomidorów). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10 minut. Następnie dodajemy kawałki sera (żółtego, gorgonzola) i pieczemy przez ok 3 minuty do roztopienia się sera. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą oraz pomidorkami koktajlowymi.
A Wy macie swoje ulubione dodatki do pizzy?