Witajcie!
Piątek 13 - ego, czarny kot, przejście pod drabiną czy rozsypana sól - to tylko kilka znanych Nam przesądów, z którymi możemy spotkać. Skąd wzięła się teoria o pechowym piątku? Nigdzie nie podaje się konkretnego zdarzenia od którego wszystko się zaczęło. Istnieją natomiast poglądy, że może się wywodzić między innymi od nakazu aresztowania wszystkich teplariuszy we Francji właśnie w piątek 13 w październiku 1307 roku czy też z numerologii, gdzie liczba 12 jest liczbą doskonałą a 13 jej zaprzeczeniem.
Czy wiecie, że nie we wszystkich krajach za pechowy uznaje się piątek 13? Na przykład we Włoszech za pechowy uznaje się piatek 17, natomiast w Grecji, Rumumii i Hiszpanii wtorek 13.
Osobiście nie uważam, zeby data miała wpływ na moje szczęście danego dnia, a Wy wierzycie w przesądy?
Jeśli jednak dla Ciebie ten dzień okazał się wyjątkowo pechowy zapraszam na pyszny przepis :)
Składniki:
200 g masła
300 g gorzkiej czekolady
3 jajka
260 g cukru
laska wanilii
140 g mąki
szczypta soli
1/3 szklanki posiekanych orzechów
Przygotowanie dla tortownicy o wymiarach 25 x 25 cm piec ok 25 min w temperaturze 165 stopni z termoobiegiem:
1. Masło pokroić ka kawałki, włozyc do rondelka i podgrzać na małym ogniu. Kiedy masło roztopi się do połowy wsypać 230 gram połamanej w kostki czekolady. Podgrzewać jeszcze chwilę delikatnie mieszając aż rotopi się cała masa (nie doprowadzić do zagotowania). Na koniec dodać wydrążony środek z laski wanilii i wymieszać.
2. W innej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać roztopioną z masłem czekolade i miksować na jednolitą masę.
3. Dodać mąke, posiekane orzechy, sól i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa.
4. Cisto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika.