Sos z zielonego pieprzu - doskonaly do mięs
2015-09-16 13:25:47
Ilość porcji 3
Jako szczery miłośnik kuchni brytyjskiej dziś polecam sos z zielonego pieprzu, jest to jeden z moich ulubionych sos do steków. Do jego wykonania używamy zielonego, marynowanego pieprzu – który ma bardzo orzeźwiający i intensywny wytrawny smak co doskonale podkreśla aromat wołowiny. koneserzy steków lubią ten sos też za konsystencję – jast kremowa i gładka, lecz co jakiś czas przełamanaprzez delikatne kulki zielonego pieprzu. To idealnie złożona kombinacja smaku.
Sos ten najl;epiej smakuje zrobiony się na bazie sosu własnego z uprzednio smażonego mięsie więc nic nam się nie zmarnuje po smażeniu np. steków . Przepis na doskonałe steki również znajdziecie na moim blogu. Nasz sos możemy rownież łaczyć z grilowanymi rybami np.łososiem, smakuje wybornie!
- sos pozostały po smażeniu mięsa lub oliwa z oliwek
- 100ml białego wytrwanego wina
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 150ml śmietanki kremowej ( opcjonalnie zwykła )
- 2 łyżkeczki odsączonego marynowanego zielonego pieprzu
- sól oraz pieprz do smaku
- 150 ml wywaru wołowego( opcjonalnie)
- Na dobrze rozgrzaną patelnię po wysmażeniu mięsa wrzucamy poszatkowane szalotk,dodajemy odrobine masła i lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i czekamy aż sie nabiorą złocistego koloru a nastepnie zalewamy je winem. Na dużym ogniu należy redukujemy całość do połowy objętości.
- Następnie dodajemy marynowany zielony pieprz, musztardę i całość obficie kropimy sosem Worcestershire, wszystko dokładnie mieszamy . Po okolo 3 minutach dodajemy śmietanę i dalej gotujemy około 3 minut, aż do połączenia wszystkich składników.
- Gotowy sos serwujemy jako dodatek lub możemy poddusić w nim wcześniej przygotowane steki.
- Gęstośc sosu możemy regulowac bulionem wołowym lub śmietanką w zalezności od upodobań.
- Jeśli używamy zwykłej śmietany, pamiętajmy aby ją uprzednio zahartować.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/