Marynata do kurczaka pieczonego w całości
2015-10-01 14:59:03
Pieczony w całości kurczak to dobry pomysł na rodzinny obiad, który nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Ot, wystarczy dobra marynatana z odpowiednimi przyprawami. Poniżej znajdziecie pomysł jak ją szybko przygotować.
- 1 cały sprawiony kurczak o wadze około 1,5 kg
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Przyprawy suche mieszamy ze sobą dokładnie, następnie dodajemy musztardę i sok z cytryny, całość natomiast łączymy z oliwą z oliwek i gotową marynatą nacieramy dokładnie wierzch kurczaka. Delikatnie podważamy skórę na piersi i smarujemy kurczaka także pod skórą.
- Po wysmarowaniu marynatą całość delikatnie posypujemy z wierzchu odrobiną majeranku oraz lubczyku.
- Gotowego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki mniej więcej na 2 godziny.
- Dobrze jest wymoczyć kurczaka wcześniej w zimnej wodzie, dzięki temu lepiej wchłonie marynatę i będzie bardziej soczysty.
- Majeranek, tymianek czy lubczyk możemy zastąpić ulubionymi przyprawami np. oregano czy bazylią.
- Tak przygotowaną marynatę możemy śmiało używać do przygotowywania mięs drobiowych na grillu.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/