Marchewka duszona z porem i imbirem
2015-08-26 17:18:37
Duszona marchewka z porem i imbirem to świetny pomysł na ciepły dodatek do dań mięsnych.Dodatkowo imbir nadaje potrawie nuty orientalnej.Niezwykle prosta w wykonaniu lecz szalenie efektowna w smaku.
- 4 średnie marchewki
- 1 por
- 1 łyzka masła
- kawalek imbiru ( ewentualnie może być w proszku)
- odrobina oliwy z oliwek
- 1 stołowa łyżka miodu
- sól, pieprz
- Marchewki obieramy, następnie obieraczką lub nożem kroimy w cieniutkie podłużne paski.
- Pora kroimy na talarki.
- Tak przygotowane warzywa dusimy na odrobinie oliwy i masła do miękkości, w międzyczasie dadając utarty lub drobno pokrojony imbir.
- Po ok 15 min dolewamy odrobinę wody i dodajemy łyżke miodu.
- Następnie przyprawiamy solą, pieprzem.
- dusimy jeszcze około 10min i gotowe !
- Możemy doprawic odrobiną mieszanki ziół prowansalskich.
- Podajemy prosto po ugotowaniu.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/