Delikatna zupa pieczarkowa
2015-10-01 15:48:33
Zupa pieczarkowa to jeden z wielu smaków dzieciństwa, kojarzy nam się nieodłącznie z domem rodzinnym i pysznymi obiadami, które szykowała dla Nas mama.
W prawdziwej zupie pieczarkowej musi być dużo pieczarek, warzyw, odrobina makaronu i natki pietruszki. Dobra gęsta śmietana nada jej cudownego smaku.
Moim zdaniem smakuje doskonale o każdej porze roku, jest lekka, ale zaraz bardzo sycąca.
- 400g białych pieczarek
- 4 większe ziemniaki
- 2 łyżki makaronu "zacierka"
- 1 litr bulionu warzywnego albo warzywno-mięsnego
- 1 średnia cebula
- warzywa do bulionu : 3 marchewki, 1/2 korzenia pietruszki, kawałek pora i selera
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka tymianku
- do smaku - sól, pieprz biały mielony
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Pieczarki myjemy, oczyszczamy i następnie kroimy w plastry lub ćwiartki. Cebulę natomiast kroimy w kostkę, podobnie z warzywami do bulionu, marchewkę i pora kroimy w talarki a reszrę w drobną kostkę.
- W garnku zagotowujemy bulion lub rosół ( wystarczy mała część kurczaka i odrobina wołowiny). W momencie kiedy zacznie się gotować dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy, wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i szklimy cebulę, następnie dokładamy pieczarki i smażę całość razem do momentu, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek, doprawiając dobrze solą, pieprzem oraz tymiankiem do smaku. Do podduszonych pieczarek dodajemy stopniowo śmietankę ( najlepiej kremówkę), całość mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu około 3 minuty.
- Do zagotowanego bulionu dodajemy makaron zacierkę a po 2-3 minutach całą zawartość patelni, wszystko gotuję razem ok. 10 minut, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby smaki się dobrze przegryzły.
- Zupa pieczarkowa nie istnieje bez tymianku.
- Możemy podawać ją z dowolnym rodzajem makaronu.
- Ugotowany makaron można przełożyć do garnka z zupą albo przełożyć bezpośrednio do miseczki, zalać zupą i podawać w taki sposób.
- Jak większość zup również pieczarkowa smakuje najlepiej na drugi dzień.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/