Jest taki rodzaj smutku, który ukoić może tylko bita śmietana. Dużo bitej śmietany, najlepiej z bitą śmietaną. Czasem ten smutek to zachcianka, czasem klasyczny „wkurw nieutulony” a czasem „bo tak!” i wtedy bita śmietana najlepiej smakuje ze śledziami. Marzą nam się desery z bitą śmietaną, wanna z bitą śmietaną i wszystko w bitej śmietanie. Obłęd!
Zazwyczaj tworzenie skomplikowanych deserów jest pracochłonne, wymaga uwagi, skrupulatności i czasu. A co zrobić jak trafia cię szlag już i teraz? Co jeśli zachcianka powoduje ślinotok i obsesyjne myślenie o żarciu bitej śmietany na tony? Z pomocą przyjdą nam dwa słowa – produkty awaryjne. Produkty awaryjne, to takie cuda, które mogą stać sobie w szafce lub lodówce i ratować naszą konstrukcję psychiczną, jak nas amok dopadnie. Oczywiście, nie są wieczne i kiedyś po nie zapuka data ważności, ale fajnie jest jak są. Jednymi z produktów awaryjnych u mnie są biszkopty, śmietana 30% i małe opakowanie mascarpone. Z tych trzech produktów i dowolnych owców, można stworzyć szybką broń do walki ze złym nastrojem. Oczywiście broń ma milion pińcet kalorii, w ogóle nie idzie w cycki, za to doskonale odkłada się w biodrach, ale pomaga! Teraz jest sezon na truskawki, więc weźcie truskawki. Możecie też użyć maliny, borówki, jeżyny, cokolwiek wam przyjdzie do głowy. Biszkopty możecie zastąpić krakersami. Zdradzę wam tajemnicę – ze słonymi krakersami, też smakuje mega!
Gotowi na walkę z chandrą? Oto przepis na najlepszą broń na świecie!
Potrzebujemy:
- kilka okrągłych biszkoptów
- szklankę bitej śmietany
- szklankę mascarpone
- filiżankę mocnej kawy z cukrem (schłodzonej)
- pestki z jednego owocu granatu lub dowolne owoce
- kakao do posypania.
Przygotowanie:
- Bierzemy naczynia, w których będziemy układać deser. Efektownie prezentuje się w szklanych pucharkach lub szklankach.
- Bitą śmietanę mieszamy z mascarpone.
- Biszkopty moczymy w kawie (uwaga, nie rozmaczamy!) i układamy na dnie pucharków.
- Na biszkopty wykładamy bitą śmietanę z mascarpone i pestki granatu lub inne owoce.
- Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia.
- Posypujemy kakao, chłodzimy w lodówce ok. 2 h, po czym podajemy lub zjadamy od razu i cieszymy się ogarniającym nas spokojem.
PS.: Jeśli chcecie zagłuszyć trochę wyrzuty sumienia, to proponuję dać więcej owoców i wierzch obsypać pokrojonymi owocami, zamiast kakao.
Post Bita śmietana z owocami i biszkoptami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN.