Tartę robiłam w tamtym roku w czasie kiedy już były truskawki na polu, ale można ją zrobić z samym rabarbarem.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
200 g margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
50 dag rabarbaru
10 truskawek
3 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy, obieramy kroimy na mniejsze części i podsmażamy z cukrem.
Na stolicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier puder, posiekaną margarynę, śmietanę i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, i wkładamy je na 10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty i nakłuwamy widelcem.
Na ciasto wykładamy podsmażony rabarbar i truskawki.
Z drugiej części ciasta wycinamy paski i ozdabiamy nimi ciasto.Ciasto pieczemy 40 min w 180C. Tartę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.