Uwielbiam piec ciasta to one sprawiają mi dużo radości i są natchnieniem do dalszej pracy. Ten serniczek jest na mocno czekoladowym spodzie brownie z dodatkiem kandyzowanych wiśni. Każdy jego kęs to poezja smaków już dawno nie jadłam tak pysznego serniczka.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 g masła
szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera
szklanka cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
Dodatkowo:
słoik wiśni kandyzowanych
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Obie czekolady połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja to robię tak że do większego garnka nalewam wody na to wkładam mniejszy garnek i podgrzewam na gazie. Pod wpływem ciepłej wody czekolada bardzo ładnie się rozpuszcza.
Garnek z czekoladą wyjąć z wody aby nie podtrzymywać dalej ciepła i odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa: Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cały czas miksując pojedynczo dodawać po jednym jajku. Na sam końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta dodać płynną przestudzoną czekoladę i całość dokładnie zmiksować.
Masę czekoladową wylać nierównomiernie tworząc fale do blaszki o wymiarach 24x39cm wyścielonej papierem do pieczenia.
Do sera dodać cukier, cukier wanilinowy, budyń oraz po jednym jajku cały czas miksując.
Masę serową wylać na czekoladowy spód.
Wiśnie odsączyć na sitku z nadmiaru soku.
Na wierzchu rozłożyć osączone z zalewy wiśnie.Sernik piec godzinę w 180C. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku.
Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem.
Gdyby sernik z wierzchu za bardzo się przypiekał można go przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ja do niego dałam swoje domowe kandyzowane wiśnie ale można również dać wiśnie w syropie.
SMACZNEGO