Pyszna i lekka sałatka która smakuje całej mojej rodzinie. W połączeniu z chrupiącym słonecznikiem i serem feta smakuje wyśmienicie. Cukinię najlepiej jest grillować na grillu elektrycznym ale gdy nie mamy grilla wystarczy patelnia grillowa.
Składniki
1/2 opakowania miksu sałat
1 cukinia
opakowanie sera feta
15 pomidorków koktajlowych
5 łyżek słonecznika
1/2 łyżeczki masła
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
Słonecznik uprażyć z masłem aż nabierze złotego koloru. Miód i sok z cytryny dokładnie wymieszać i pomału wlewać oliwę. Cukinie umyć i pokroić w cienkie paski używając do tego obieraczki do warzyw. Paski cukinii posypać solą oraz polać odrobiną oliwy i grillować z każdej strony aż nabiorą brązowych pasków. Na sałatę wyłożyć pokrojony w kostkę ser feta, paski cukinii, oraz ćwiartki pomidorków koktajlowych. Sałatkę polać powstałym sosem, posypać ziołami prowansalskimi i prażonym słonecznikiem.