Bardzo ładna i efektywna rolada z masą śmietanową i bananami. Można do niej dać inne owoce niż banany, ale uważam że banany połączeniu z polewą czekoladową smakują wyśmienicie. A następnym razem zrobię taką roladę ale z truskawkami i białą czekoladą , już mam na nią ochotę.
Składniki
5 jajek
3/4 szklanki mąki
6 łyżek cukru
80 ml wody
45 ml oleju rzepakowego
4 łyżki kakao
Masa śmietanowa:
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
galaretka cytrynowa
2 banany
Polewa:
1/4 kostki masła
6 łyżek cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, olej, wodę oraz mąkę i kakao. Ciasto wlewamy na natłuszczoną wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę dołączoną do piekarnika. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15 minut. Z ciasta delikatnie ściągamy papier do pieczenia, nakładamy nowy i zwijamy jak w roladę. Odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Roladę rozwijamy na papierze i smarujemy cienką warstwą śmietany. Na środku rolady układamy wzdłuż banany i przykrywamy masą śmietanową i zwijamy roladę.
3. Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na samym końcu wlewamy mleko. Ciepłą polewą polewamy roladę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki aby rolada stężała.