Dzisiaj proponuję pyszne rogaliki które zawsze się udają. Zapewniam że szybko znikną z waszych talerzyków jak je upieczecie. Można je posypać cukrem pudrem lub polać polewą i posypać posiekanymi bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Zamiast marmolady różanej możemy dać dowolne nadzienie.
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
szklanka ciepłego mleka
torebka cukru waniliowego
50 dag mąki
2 jajka
125 dag margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g marmolady różanej
Lukier:
2 łyżeczki soku z cytryny
10 łyżek cukru pudru
Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy aby wyszło kółko, dzielimy na 4 części. Każdy powstały trójkąt dzielimy jeszcze na pół. Na każdą większą część trójkąta wykładamy łyżeczkę marmolady zwijamy i formujemy rogaliki. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, rozkładamy rogaliki, zachowując odstępy bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.Do soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż powstanie gęsty lukier i polewamy przestudzone rogaliki.
Smacznego