Dzisiaj proponuję pyszne rogaliki które zawsze się udają. Zapewniam że szybko znikną z waszych talerzyków jak je upieczecie. Można je posypać cukrem pudrem lub polać polewą i posypać posiekanymi bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Zamiast marmolady różanej możemy dać dowolne nadzienie.
5 dag drożdży 2 łyżki cukru szklanka ciepłego mleka torebka cukru waniliowego 50 dag mąki 2 jajka 125 dag margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 250 g marmolady różanej
Lukier: 2 łyżeczki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru
Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy aby wyszło kółko, dzielimy na 4 części. Każdy powstały trójkąt dzielimy jeszcze na pół. Na każdą większą część trójkąta wykładamy łyżeczkę marmolady zwijamy i formujemy rogaliki. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, rozkładamy rogaliki, zachowując odstępy bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.Do soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż powstanie gęsty lukier i polewamy przestudzone rogaliki.
Jako, że nadal odświeżam stare przepisy mojej mamy, to postanowiłam upiec drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną, która jest dziełem mojego taty oraz z posypką cukrową. Po upieczeniu rogaliczki są mięciutkie przez co świetnie komponują się z chrupiącym ...
Ostatnio trochę poszalałam w kuchni. W tym szaleństwie powstały krucho-drożdżowe rogaliki z nadzieniem z konfitury z dzikiej róży. Jeżeli nie jesteście jej największymi fanami, to wymieszajcie konfiturę z marmoladą wiśniową lub truskawkową albo zastąpc...
Rogaliki z marmolad z tego przepisu s puszyste, delikatne i wilgotne w smaku. Nastpnego dnia zachowuj swoj wieo i
Post Rogaliki z marmoladą pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Niedzielne popołudnie,wyścig z czasem,nadrabianie tygodniowych zaległości,pranie, prasowanie, sprzątanie,czytanie odkładanych na bok co wieczór książek,przegląd najważniejszych wydarzeń tygodnia,wymyślanie menu na najbliższe dni,zmywanie bez końca wyci...