Na Sylwestra spodziewałam się gości i chciałam zrobić ciasto krówkę ale zapomniałam ugotować budyń, a że nie miałam za wiele czasu postanowiłam zrobić krówkę w trochę innym wydaniu. Ciasto smakowało wszystkim moim gościom, no i mnie oczywiście.
A dodatkowo nie trzeba go piec wystarczy tylko ubić śmietanę kremówkę i przełożyć je kremem i krówką. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień jak herbatniki nasiąkną.
Składniki:
500 g herbatników
0,5 l śmietany kremówki
galaretka cytrynowa
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
puszka masy krówkowej
10 dag orzechów włoskich
Sposób przygotowywania:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na lekko sztywną pianę, wlewamy tężejącą galaretkę, ostudzoną żelatynę i ubijamy jeszcze przez chwilę do połączenia się składników. Na blachę o wymiarach 36x24 wykładamy warstwę herbatników, połowę masy śmietanowej i przykrywamy herbatnikami.
Następnie wykładamy połowę masy krówkowej, układamy warstwę herbatników i pozostałą masę śmietanową. Wkładamy na 30 minut do lodówki aby masa stężała. Orzechy włoskie drobno siekamy. Gdy ciasto stężeje wykładamy pozostałą masę krówkową i posypujemy obficie orzechami włoskimi.
Masa krówkowa ciężko rozsmarowuje się na herbatnikach dlatego proponuję masę lekko podgrzać albo na herbatniki kłaść małe kupki i dopiero wtedy ju rozsmarować. Z górną warstwą już nie ma takich problemów bo ciasto już stężało i dobrze się rozsmarowuje.