Pyszny i słodziutki likier z białej czekolady a w dodatku jego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu.Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mas kremowych czy lodów. Z pewnością pokochają go wszyscy miłośnicy białej czekolady.
Składniki:
0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
200 g białej czekolady
puszka mleka skondensowanego słodzonego
350 ml wódki
Sposób przygotowania:
Śmietanę kremówkę lekko podgrzewamy( nie można dopuścić do wrzenia) i wrzucamy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonej białej czekolady dodajemy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy wódkę. Do umytej i suchej karafki wlewamy likier i odstawiamy do przegryzienia się. P 3 dniach likier nadaje się do picia. Przechowujemy w ciemnym miejscu lub w lodówce.
POLECAM