Likier z białej czekolady. Wcale nie trzeba go kupować, można zrobić samemu – świetny smak, a do tego frajda z produkcji ;) Bardzo prosty i szybki. Świetny jako dodatek do deserów, a także kremów do ciast. Natomiast w jesienne i zimowe wieczory można naprawdę fajnie rozgrzać.
Składniki:
– 250 ml mleka
– 200 g białej czekolady
– 1 szklanka cukru
– 250-280 ml wódki/ spirytusu
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem (mieszać, żeby cukier się rozpuścił). Zmniejszyć ogień, wrzucić połamaną białą czekoladę i rozpuścić (nie dopuścić w tym czasie do zagotowania). Wystudzić. Do wystudzonej mikstury dodawać porcjami alkohol i energicznie cały czas mieszać. Rozlać do butelek.
Post Likier z białej czekolady pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.