Pamiętam że jako dziecko nie przepadałam za tą zupą ale teraz mi smakuje bo gotują ją w takiej wersji jaka mi odpowiada czyli nie za gęsty nie za lepki taki w sam raz. Najczęściej zupę gotuję na skrzydełkach drobiowych ale można ją gotować na kościach albo żeberkach wieprzowych. Gdy ktoś lubi gęsty krupnik można go gotować na golonce wieprzowej.
SKŁADNIKI
2 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz
łyżka vegety
100 g kaszy jęczmiennej
5 ziemniaków
2 łyżeczki natki pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Skrzydełka dokładnie myjemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy około 30 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy kostkę, marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do wywaru mięsnego dodajemy kaszę i jarzyny, doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą i gotujemy około 20 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i natkę pietruszki. Gotujemy dalej aż ziemniaki staną się miękkie.