Bardzo często zostają mi ziemniaki z poprzedniego dnia, a że nie lubię wyrzucać jedzenia dlatego robię takie kotlety.Gotuję do nich sos pieczarkowy, grzybowy lub z mięsem i mam pyszny obiad. Do tego jeszcze świeża surówka i obiadek jak się patrzy.
Składniki
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
bułka tarta
Sposób przygotowania
Jeżeli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to gotujemy ziemniaki w wodzie z solą odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną( aby była na równi z ziemniakami). Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Masę ziemniaczaną wyrabiamy formujemy okrągłe kotlety lekko spłaszczamy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na rumiano.