Ostatnio w lodówce zostały mi resztki kapusty pekińskiej zazwyczaj zieloną część kapusty wykorzystuję do sałatek a białe części zostają. I tak oto powstały te kotlety można do nich jeszcze dodać sypki ryż wtedy w smaku będą przypominać nam gołąbki ale w szybszej wersji.
SKŁADNIKI
na 9-12 sztuk:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 marchewki
1 szklanka kaszy manny
2 jajka
1/2 małej kapusty pekińskiej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżeczka vegety
bułka tarta
Sos pomidorowy:
2,5 szklanki wody
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę kroimy w kostkę,marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Kapustę drobno szatkujemy.
Do mięsa dodajemy podsmażone warzywa, wbijamy jajka, i wsypujemy kaszę mannę. Dodajemy kapustę pekińską, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w samej bułce tartej i podsmażamy na patelni.
Do szerokiego rondelka wlewamy wodę dodajemy kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy, mieszamy i układamy ciasno kotlety. Dusimy na wolnym ogniu około 15-20 minut.